tisdag 5 juli 2011

Tomten kom inte


När vi efter fiskedag nummer 5 sitter i bilen på väg till stugan så är det med en viss tomhetskänsla som vi rullar hem. Hur kunde det bli så här? PA sammanfattar det ganska bra med att säga "tomten kom inte" och det var så det kändes. Precis så knäckt som en 7 åring skulle bli på julafton om tomten inte dök upp efter flera dagars väntan lika dant kände vi.
Nå vad var det nu som hade hänt? Jo, det stavas VIND! Den enda kvällen som hade rätt förutsättningar var söndagskvällen när vi kom men då var det mer eller mindre noll kläckning. Resterande dagar så var det redan nämnda fenomenet vind som såg till att sätta tålamodet på hårt prov. Det blåste så att det gick nästan gäss på åarna och enligt SMHI så var det upp till 22m/s i byarna.
Att vi valt att fiska i ett mycket vindkänsligt vatten visste vi sen året innan men detta var lite väl. O så höll det på måndag,tisdag,onsdag o torsdag.
Det som gjorde att jag hade en känsla av att blivit lurad eller nått var torsdagen. Enligt prognosen så var det denna dag det skulle hända. Mycket lätt vind från syd. Om jag vetat att vindhelvetet skulle tvärvända till nord och vara allt annat än mild så hade vi valt att fiska nån helt annan stans. Nu blev det som det blev och så humöret var inte på topp. Visst hade vi ett par dagar kvar men nu skulle det "riktiga" skitvädret komma så förhoppningarna var nu nere på noll.
Sista dagen harvades på med olika nymfer i regnet och tillslut lyckas Dala få en Harr på 42cm i en liten forss. Var länge jag blev så glad över 1 fisk och speciellt över en som jag själv inte hade fångat. Denna fisk blev resans störta och allt som allt kom det upp kanske 7 fiskar som man kan kalla för fisk. Hur många 10-15 cm harrar som kom upp på nymf i strömmarna har jag ingen aning om men det räknas inte. Inte i detta fall i alla fall.
Nu blev det att vi åkte hem 1 dag tidigare. Kändes som att det skulle ge mer för familjerna där hemma att vi kom hem än vad det skulle ge oss att sitta och glo på varandra i en stuga och titta ut i hällregnet.

Sammanfattningsvis så var detta min livs sämsta fiskeresa och det är nästan så man börjar tvivla på sin hobby. Som tur är så räcker det med en vakande fisk för att man ska fatta att det är tvärtom det bästa som finns. Nu är det bara att slicka såren och börja ladda för kommande fisketillfällen.

Här kommer lite bilder från resan.

Resans räddning. Dalas 7 hektos Harr

Ännu en mycket oväntad torrflugefisk.
Denna kom upp o tog min lätt hasande simmsländ mitt på selet

Ett tips: Ha inte handtaget kvar på stormköket medan ni kokar upp vatten
Trodde för några timmar att min kasthand skulle vara totalsabbad resterande tid av resan.
Men som tur var så hade dala med nån form av kylsmörja och jag var snabbt nere med handen i vatten så det redde sig. Kan säga att det bara fräste i näven när jag tog tag i handtaget.
Bilden är lite efterkonstruerad eller vad man ska säga ;) Men det var så det
känndes av och till ett bra tag denna första fiskekväll.Ett par skapliga harrar från mig o PA


2 kommentarer:

 1. Hallå Mathias,

  Lite av ett "junior" misstag där med handtaget ;-)
  Synd att det blåste bort för er.....kollade 10-dygnarn för Kiruna precis och det ser ut att bli regn och åter regn.......

  //Andreas

  SvaraRadera
 2. Tackar för piken. Huvet under armen o så blir det som det blir. Kan ju trösta dig med att prognåser är bara prognåser. Det fick vi bittert erfara. Förhoppningsvis blir det till det bättre för er.

  SvaraRadera