onsdag 5 september 2012

Svåra frågor utan exakt svar.

Ramlade in på Kedjeåsens FB sida igår och såg då att nu har årets Regnbågsjippo dragit igång. Dvs att det börjats skickas i broilerbågar i deras sjöar i villigsberg och karlsdal. När jag började läsa kommentarerna som enbart bestod av hejarop och applåder för att denna fisk ÄNTLIGEN kommit i sjöarna så började jag fundera. Vad är det med folk? och då menar jag vad är det egentligen med folk. Är det verkligen så kul att få en stor båge eller är det bara en del i nån form av kukmätartävling. Tror på det senare. Att det roliga ligger i att berätta vilken stor fisk jag fått och inte i upplevelsen.
En annan fråga jag ställer mig är, hur mår en Båge på säg ca 6kg? Är inte direkt så att fisken längre ser proportionerlig ut. Är det värt detta bara för att kunna stoltsera framför kameran?
När jag gick och funderade kring detta fiske så kom jag och tänka på en sak som jag läste på edge i våras om att det trollats upp ca 900 lax på en helg runt bornholm i nån tävling. Får samma kännsla kring båda dessa fisken även om det egentligen inte hör ihop. Känslan är att vikt och mängd är det som är det enda intressanta och att fisken får komma i andra hand.

Nu kan man om man vill kalla mig för dubbelmoralens väktare om man vill. Jag som fiskar Regnbåge allt som oftast. Har själv då och då ifrågasatt om det är rätt att odla fisk för att jag ska kunna fiska på den för mitt höga nöjes skull och har då kommit fram till att det nog inte är det. Dok så är det torrflugfisket det jag lever för så just nu kan jag inte komma upp med ett bättre alternativ. Jag har iaf respekt för fisken och vill så lång det är möjligt att fisken ska må så bra som möjligt innan det den ev fastnar på kroken. Om det nu på nått sätt rättfärdigar fisket kan man fundera över.

Märker under skrivandets gång att kunna få ihop alla argument och funderingar på bara ett kort blogginlägg och att det ska bli fullt förståligt är mycket svårt när man skulle kunna skriva en avhandlig i ämnet. Blir gärna att man faller på eget grepp. Hade bara innan jag postade detta ett samtal med PA på en timme där det vände och vreds på detta och att på den timmen snuddade vi bara vid dessa frågor. Då inser hur komplext detta är och att leva som man lär inte är det lättaste, långt ifrån. Var sånär som jag tänkte skita i att posta detta för risken att det kan bli allt för spretigt.

Men min frågan kvarstår. Vad är det som gör att en stor Båge gör att en del går man ur huse för att lyckas få en. När det är enligt mitt tycket lika stor bedrift att få en 1kg båge som en 6kg båge i en P/T sjö.

5 kommentarer:

 1. Jag har också svårt att motivera odlad fisk att fiska på. Speciellt om man kör c&r. Har faktiskt kompisar som slutat med detta fiske ju pga av detta. Många gånger svälter fisken i vattnet, något som jag tycker är än värre än att kroka dom gång på gång.
  Men men, det är ju kul.

  Broilerbågar borde vara förbjudna, det är en helt vidrig företeelse. Att folk gillar det beror bara på okunskap tror jag.
  Men nog ligger det i människans natur att vilja fånga/döda stora djur. Stora djur ger mycket mat vilket förr var viktigt.

  SvaraRadera
 2. Bra tankar Big.Tackar för den kommentaren.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera